МЕНЮ

Федерація стрільби України

Федерація стрільби України

12 листопада 2020 року в м. Вінниця відбулася звітно-виборча Конференція Федерації стрільби України


                              На Конференції було вибрано Президентом       
                                           Федерації стрільби України

                                          ВОЛКОВА ОЛЕГА ІГОРОВИЧА
 
Також було переобрано наступні Статутні посади та комісії, а саме:
 
Віце-президенти (4 особи)
 
Камінський Олександр Борисович
 
Мільчев Микола Миколайович
 
Максименко Олексій Валерійович
 
  Петросюк Андрій Миколайович (з виконанням обов' язків виконавчого директора - стрільба кульова)
 
                
Виконавчі директори:
  1. Айрумян Е.Ю. – виконавчий директор (стрільба стендова)
 
 
 
Відповідальний секретар (1 особа)
1.Черненко Людмила Дмитрівна
 
 
Ревізійна комісія
  1. Клєвцова Г.В.
  2. Оверченко О.А.
  3. Морозова І.В.
 
 
 
 
 
 
 
 
Виконком Федерації стрільби України 2020 рік (7 осіб)
 
1.Волков О.І.- президент ФСУ
 
2. Петросюк А.М. – віце-президент (з виконанням обов' язків виконавчого директора - стрільба кульова)
 
3.Камінський О.Б. – віце-президент
 
4.Мільчев М.М. –  член Президії
 
5.Черненко Л.Д. – відповідальний секретар
 
6. Айрумян Е.Ю. – виконавчий директор (стендова стрільба)
 
 
 
 
 
Президія Федерації стрільби України 2020 (15 осіб)
 
 
1.Волков О.І.- президент ФСУ
 
2. Петросюк А.М. –віце-президент
 
3.Камінський Олександр Борисович – віце-президент
 
4.Мільчев М.М. – віце-президент
 
5. Максименко О.В. - віце-президент
 
6. Черненко Л.Д. – відповідальний секретар
 
7. Петрова О.Г. - член президії
 
8. Айрумян Е.Ю. – виконавчий директор
 
9. Туманов Є.З. – член Президії
 
10.Воскобойніков Д.В.- член президії
 
11.Старінський С.І. – член Президії
 
12.Костевич О.Д. - член президії     
 
13.Чередінов І.Б. – член президії
 
14. Блізнюков О. Ю. – член президії
 
15. Костенко І.П. – член президії
 
 
 
 
 

ЗВІТ
 
Президента Федерації стрільби України О.І.Волкова та Президії Федерації стрільби України про роботу, що виконана протягом 2017-2020 рр.
 
 
Федерацію стрільби України, яка поєднує спортсменів з кульової та стендової стрільби, було створено у грудні 1996 року. В 2006 році вона вперше одержала статус «національної», дійсний до 2018 року. В 2010 році до неї приєдналась Федерація практичної стрільби. У 2014 році практична стрільба, за листом від свого відділення вибула з членів Федерації.  За Статутом Федерації склад її керівних органів переобирається кожні чотири роки. Це відбувається, практично, синхронно з завершенням олімпійських циклів. Тому доцільно і діяльність Федерації розглядати в тих же проміжках часу в порівнянні одного до другого. Причому, найбільш аргументовану оцінку цієї діяльності можна дати, якщо звертати основну увагу не тільки на кількісні, але і на її якісні показники.
 
Звичайно, результативність діяльності Федерації можна оцінювати рівнем розвитку видів спорту, їх популярністю та ступенем його охвату широких мас населення, їх досягненнями та авторитетом на вітчизняному та міжнародному рівнях.
Зараз стрілецькі види спорту розвиваються майже у всіх регіонах України (за винятком Закарпатської, Чернівецької областей), в 11 з яких признані пріоритетними (Дніпропетровська, Івано-Франківська, Луганська, Львівська, Одеська, Полтавська, Херсонська, Чернігівська області та м. Київ). У 64 відділеннях ДЮСШ, 5 – СДЮШОР, 4 – УФК та 8 відділеннях ШВСМ тренуються 6223 спортсменів, працюють 249 тренерів, 149 з яких – штатні (63,4 %). Серед тренерів 79 мають першу та вищу тренерські категорії (47,5 %). Основне навантаження беруть на себе Львівська, Дніпропетровська, Вінницька, Одеська, Чернігівська області і місто Київ. В останній час до них приєднувались Черкащина та Полтавщина.
 
Основним завданням Федерації є сприяння удосконаленню системи підготовки висококваліфікованих спортсменів, тренерів, суддів, забезпеченню успішного виступу українських спортсменів на спортивних змаганнях. Про результативність цього напрямку роботи свідчить, насамперед, ефективність проведення внутрішньодержавних змагань.
Так, головні змагання сезону в країні, чемпіонати України, проходять при досить високій показності.
Протягом олімпійського циклу 2017 – 2020 років у чемпіонатах України взяли участь в середньому від 300 до 450 учасників, половина з яких складають юніори та юнаки. На високому рівні тримається і якісний склад учасників – більше 80 майстрів спорту міжнародного класу, з яких 18 заслужених майстрів спорту.
Це свідчить про стійку тенденцію, як збільшення загальної кількості учасників, так і високий рівень їх якісного складу, обумовленої кількістю діючих майстрів спорту міжнародного класу та майстрів спорту, що беруть участь в змаганнях. Звертає на себе увагу і той позитивний факт, що постійно близько половини учасників складає талановита молодь. Причому, нерідкі випадки, а практично, вони присутні на кожному чемпіонаті, коли молодь складає серйозну конкуренцію визнаним лідерам основного складу збірної команди України.
         
Для стендової стрільби  ці твердження не такі переконливі, однак у багатьох позиціях (крім підвищення наявності здатної молоді) теж правомірні. До речі, у всеукраїнських змаганнях у 2020 році зі стендової стрільби загалом приймало участь більше ста спортсменів. Це є позитивний фактор.
 
До позитивного моменту проведення змагань з кульової стрільби можна віднести і те, що на відкритих чемпіонатах України останніх років можна бачити і представників таких країн, як Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Латвія, Малайзія, Молдова, Казахстан, Іран, Китай, Сербія. До цього тренерів цих країн залучає можливість перевірки своїх спортсменів в умовах високої конкуренції, що завжди присутня в українських турнірах.
З метою стимулювання прагнення українських стрільців, що спеціалізуються у кульовій стрільбі, до досягнення високих результатів, ще у попередньому олімпійському циклі за пропозицією Президії Федерації були переглянуті та істотно ускладнені вимоги до виконання нормативів майстрів спорту й, особливо, майстрів спорту України міжнародного класу. Тому кількість спортсменів, що заслужили такі звання, незначно знизилася, однак, якісні показники їх результатів істотно зросли.
У цілому показники по присвоєнню українським майстрам влучного вогню вищих спортивних звань за попередні два олімпійських цикли утримуються на достатньо високому рівні. Протягом останнього олімпійського циклу було присвоєно звання заслуженого тренера України 5 тренерам, заслуженого майстра спорту України – 3 спортсменам, майстра спорту України міжнародного класу – 18 спортсменам, майстра спорту України – 97 спортсменам. Підвищено якість суддівського корпусу - 15 арбітрів національної категорії та 2 – міжнародної.
 Серед областей, які вели успішну роботу по підготовці майстрів вищої кваліфікації, треба, насамперед, відзначити Львівську, Вінницьку та Дніпропетровську області, спортсмени яких становлять майже третину нових майстрів влучного вогню. Помітні успіхи спортсменів Черкаської, Чернігівської областей і м. Києва. Це вже традиційно.
          У стендовій стрільбі ці показники, за винятком тих, що характеризують підготовку арбітрів міжнародної та національної категорій, помітно скромніше.
          Одним з параметрів, що характеризують якість підготовки спортсменів, їх спрямованість на досягнення високих результатів, є встановлення національних рекордів. За останні роки цей напрямок у кульовій стрільбі тримається на досить високому рівні.
          На міжнародній арені авторитет українських стрільців міцніє. У немалому ступені цьому сприяли успіхи членів нашої Федерації на чотирьох останніх Олімпійських іграх, на кожних з яких вони виборювали  нагороди. Переконливість цим досягненням дає той факт, що позаду на цей раз залишились навіть такі авторитетні стрілецькі держави, як Китай, Корея, Індія, Італія та Німеччина.
Ці показники всім відомі, але хотілось би знову звернути увагу присутніх на деякі якісні показники наведених успіхів. Так, про зростання якісної результативності складу олімпійської команди з кульової стрільби у цілому свідчить про те, що вже на сьогодні завойовано 5 ліцензій на участь в Олімпійських іграх в Токіо. Стендова стрільба теж успішно йде до Олімпійських ігор і на сьогодні вже має одну ліцензію на участь в Олімпійських іграх. Розіграш ліцензій в наступному році буде продовжений і ми всі впевнені, що наші спортсмени і тренери ще нас порадують новими ліцензіями.
Українські стрілки гідно виступали не тільки на Олімпіаді-2016, але і на інших великих міжнародних змаганнях. У період з 2017 року по 2020 рік наші спортсмени завоювали тільки на чемпіонатах Європи 39 золотих медалей, 33 срібних медалей, 25 бронзових медалей. Всього на чемпіонатах Європи завойовано 97 медалей. На чемпіонаті світу, який до речі проводиться один раз на чотири роки завойовано 12 медалей, 3 з яких золоті. На Кубках світу, які проводяться виключно по олімпійській програмі і де відбувався розіграш ліцензій теж є успіхи. Так завойовано на Кубках світу 4 золотих медалей, 7 срібних медалей, 6 бронзових медалей. Загалом нашими спортсменами за чотири роки завойовано тільки на офіційних міжнародних змаганнях завойовано 124 медалі. Це без сумніву великий успіх.
          Це загалом забезпечило представницьку присутність українських стрільців у верхніх рядках останнього підсумкового рейтингу-листа ISSF, який опубліковано за станом на 1 листопада 2020 року. За його даними спортсмени України входять до «десятки» кращих в п’яти з десяти вправ олімпійської програми змагань з кульової стрільби.  У стендовій стрільбі є великий позитив – це Ірина Маловічко, яка має ліцензію на Олімпійські ігри та наш головний тренер та по сумісництву спортсмен Микола Мільчев посів в Бразилії 4 – те місце, 2 місце на фіналі Кубку світу та був визнаний кращим спортсменом листопада 2019-20 років.
          Звичайно, одною з діючих причин ситуації, яка склалася, є постійні недоліки в потрібному матеріально-технічному забезпеченні підготовки провідних спортсменів України в останні роки. В рамках своїх можливостей Президія Федерації прагнула до позитивного рішення цього питання. Президією Федерації були розпочаті і практичні кроки, які забезпечили поступлення за рахунок позабюджетних коштів:
- у 2017 році – 200 тис. штук пневматичних кульок на загальну суму 90 тис. грн.;
- у 2018 році – чотири стрілецьких костюми, шість моноклів, 150 тис. пневматичних кульок на загальну суму 178 950 грн.;
- у 2019 році – установка «Аскор» для Олени Костевич, вісім одиниць зброї, чотири стрілецьких костюма, 180 тис. пневматичних кульок та 15 тис. набоїв на загальну суму 593 тис. грн.;
- у 2020 році – дві пневматичних гвинтівки, 150 тис. пневматичних кульок, шість кейсів для набоїв на загальну суму 189 160 грн, .
          Слід відмітити, що керівними органами Мінмолодьспорту у цьому олімпійському циклі були забезпечені значні зрушення в підтримці стрілецьких видів.
Так, за звітний період:
-  завдяки Міністру вже розпочато та проведено тендерні процедури по виконанню робіт капітального ремонту стрілецького комплексу в місті Львові;
- на цьому ж комплексі вже діють такі сучасні технічні засобі, як тренувальний комплекс СКАТТ, система проведення спортивних змагань АСКОР, прилади для точного визначення достоїнства пробоїн РІКА. Досить широко, і не тільки для супроводу спортивних змагань, використовується система підтримки прийняття рішень СУБІСПАРТ;
- зроблена реконструкція й обновлена встаткування стрілково-стендового комплексу в місті Одесі;
- зроблена велика реконструкція й обновлена встаткування стрілецького     комплексу ФСТ «Динамо» в місті Вінниця;
-  вирішені питання підвищення кваліфікації тренерського складу за рахунок постійного проведення практично спрямованих науково-методичних семінарів із забезпеченням відповідною літературою;
Все це дає можливість сподіватися, що найближчим часом  умови підготовки наших спортсменів будуть поліпшені. Вже на сьогодні Міністерством придбано стрілецькі установки "Аскор" на 25 м. та на 50 м останнього покоління. Придбання цих установок і було стратегічною задачею Федерації спільно з Мінмолодьспортом.
Значно впорядкований процес формального підтвердження членства у нашій Федерації. Розроблені й прийняті нові форми посвідчень, налагоджена процедура надходження на рахунок Федерації вступних і поточних внесків.
Значна роль відводиться науково-методичному забезпеченню тренувальної діяльності провідних стрільців національної збірної команди України.
З метою пропаганди та популяризації стрілецьких видів спорту Президією Федерації створена цілеспрямована співпраця із засобами масової інформації. Позитивним слід признати і досвід головних суддівських колегій всеукраїнських змагань по формуванню Прес-бюлетенів для присутніх на них кореспондентів. Не залишаються у стороні і спортсмени, тренери та інші фахівці. Тому статті, репортажі та інтерв’ю далеко не рідкі на сторінках центральних та регіональних видань. До них, насамперед, можливо віднести журнал «Олімпійська арена» та майже всі українські газети, щотижневик «2000». Оперативна інформація про результати змагань в той же день поступає на офіційний веб-сайт Федерації, який вже заслужив авторитет не тільки у межах нашої країни, але і за кордоном. Він існує вже два роки і за цей час одержав увагу та визнання серед широкого кола фахівців у світі. За статистичним даними, які фіксуються сервером сайту, в останній час його щодня відвідують більше 2000 чоловік більш ніж з 40 країн світу. Обсяг інформації, що відкривають при цьому, щодня перевищує 6000 сторінок.
Наведену інформацію можна віднести до позитивних рішень. Однак, разом з тим, у роботі Федерації можна відзначити й цілий ряд істотних недоробок:
- на стрілецькому комплексі в Капітанівці під Києвом перестали проводитися не тільки великі Всеукраїнські змагання, але й тренування спортсменів високого класу, не говорячи вже про члени збірних  команд, тому що проходить боротьба за відновленння цього комплексу;
-  вимагає реконструкції львівський стендовий комплекс та стрільбище кульовиків;
- практично випущено з реальної сфери уваги стан, що принаймні ще десяти баз підготовки спортсменів збірної команди України, які при належному стані могли б значною мірою вирішити завдання підтримки спортивної форми провідними спортсменами країни на місцях: в Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Одеській, Херсонській, Чернігівській областях і в м. Києві;
- не достатній рівень діючої цілеспрямованої пропаганди стрілецького спорту серед молоді;
- не відповідає потрібному рівні ефективність співробітництва з регіональними державними адміністраціями й спонсорами.
Постійна робота по вирішенню цих питань і є основними напрямками роботи нашої Федерації й нового складу її директивних органів.
 
 
 
Також було запропоновано пропозицію щодо клопотання перед          Міністерством молоді та спорту України про призначення на посади:
 
  • Державний тренер  штатної команди національної збірної команди України зі стрільби кульової – Петросюк Андрій Миколайович
 
  • Головний тренер штатної команди національної збірної команди України зі стрільби кульової – Камінський Олександр Борисович
 
  • Головний тренер штатної команди національної збірної команди України зі стрільби стендової – Мільчев Микола Миколайович
 
 
 Голосували – одногалосно «за».
17.11.2020

Коментарі


Щоб залишити коментар авторизуйтесь або зареєструйтесь.